"Am ţinut multe lucruri în mână şi le-am pierdut, dar ceea ce am încredinţat în mâinile Lui Dumnezeu este al meu şi astăzi."

...

...
Cautare in www.resursecrestine.ro - Click aici pentru a afisa rezultatele

Cauta in dupa

Vizualizarii

marți, 3 decembrie 2013




Trăia odată un ceasornicar bătrân. Într-o zi, plimbându-se printr-o pădure de la marginea orasului, văzu un ceas aruncat la rădăcina unui stejar. Era mare cât un băiat sau o fetită de patru ani, avea limbile de aur si cifrele de pietre scumpe. Niciodată nu mai văzuse ceasornicarul un asemenea ceas! Îl privi pe toate părtile însă ceasul nu mergea. Îl luă acasă si îl desfăcu să îl repare.

Pe vremea aceea, în fiecare ceas locuia un pitic. El era cel care misca rotile dintate si bătea cu un ciocănel, făcând tic – tac, tic – tac… Ceasul pe care îl găsise meserul nu avea pitic. Avea însă un pitic într-un sertar, de la un ceas care fusese strivit din greseală de stăpânul său. Repară ceasornicarul ceasul si îl aseză în vitrină, doar, doar o veni păgubitul după el.

Într-o zi trecu pe acolo împăratul care văzând ceasul, dori să-l cumpere. Îl duse la palat si îl aseză în sala tronului păzit de doi ostasi. Din ziua aceea se petrecu un lucru tare ciudat. De câte ori venea la palat câte un boier să se plângă că-l necăjesc tăranii, abia îi spunea împăratul: ”Vorbeşte! Îti dau voie să vorbeşti o oră…” că ceasul cu limbi de aur şi arăta că ora trecuse! Pleca boierul supărat, fără să apuce să deschidă gura.

Dacă venea însă o văduvă, care îl învinuia pe boier că-i fură şi ultima bucătică de pâine, împăratul îi spunea:

- Ei, vorbeşte şi tu! Îti dau voie o clipă…

Si iată că după ceasul cu limbă de aur, clipa tinea, tinea şi nu se mai sfârşea… Pleca văduva numai când spusese tot ce avea pe inimă!

Dacă au văzut aşa, s-au strâns boierii într-o zi şi s-au dus la împărat.

- Măria ta, nu se mai poate… Ceasul Măriei tale ne face viata amară. Nu merge bine, Măria – ta!

L-a chemat împăratul pe ceasornicar şi i-a dat ceasul să-l repare.

Ajuns acasă, ceasornicarul scoase piticul din ceas şi îl întrebă ce se întâmplă.

- Meştere, meştere – oftă piticul – ce să fac dacă am o inimă? Inima tine cu oamenii nevoiaşi şi nu-i iubeşte pe boierii hrăpăreti… Atunci pun ceasul să meargă mai repede sau mai încet după cum cred eu că e bine.

Meşterul dădu din cap. Doar avea şi el o inimă şi-l întelegea tare bine pe piticul cel inimos! Pentru a ieşi din impas, ceasornicarul apelă la ajutorul altui meşter, care dorind să fie pe placul împăratului, construi un pitic de fier, fără inimă, care să pună ceasul în mişcare ca şi piticul adevărat.Tare s-au bucurat boierii şi împăratul de noul ceas! L-au aşezat în sala tronului şi, de atunci, din nou vorbiră boierii câte o oră, iar nevoiaşii câte o clipă…

Apoi, îmbătrânind, piticii din ceasornice se mutară, rând pe rând, în tara poveştilor şi în locul lor fură aşezati pitici de fier, sau arcuri, lanturi, pendule şi cuci. Până în zilele noastre se cunosc ceasuri cu arc, cu lant, cu pendule sau cu cuc, dar ceasuri cu pitic sau cu inimă nu se mai cunosc decât în poveştile pentru copii.

VLADIMIR COLIN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu